Bár továbbra sem tervezem, hogy indulok az „Év Gasztroblogja” – versenyen (van ilyen?), de a blog fennállása óta immáron második alkalommal úgy döntöttem, hogy megosztok egy kipróbált és finom receptet az olvasóimmal. Remélem, más is kipróbálja és ízletesnek találja majd, bár kicsit pepecselős.
Az alapanyag

A recept elkészítéséhez az alábbiakra lesz szükségünk:
- 1 db 1.5-2 kg közötti süllő;
- só, bors, ízlés szerint zöldfűszerek;
- 2 dl főzőtejszín;
- 1 fej vöröshagyma
- két evőkanál liszt;
- kevés olaj;
- 50-60 dkg (csiperke-) gomba;
- 25 dkg sajt.
Előkészületek
A süllőt ki kell filézni, utána az alábbi képen látható módon (vagy ízlés szerint) fel kell darabolni. A süllődarabokat be kell sózni és borsozni (+ zöldfűszerezni, ha igény van rá – némi majorannát szoktam tenni mellé), majd lisztben vékonyan megforgatni, majd kevés olajon gyorsan átsütni. Az elkészült süllődarabokat egy olajjal vékonyan kikent edénybe helyezzük, majd félretesszük. Előkészítjük a főzőtejszínt is, egy kis liszttel simára keverjük, és azt is félretesszük.

Mindjárt kész…
Ezt követően a felaprított hagymát megpirítjuk, majd a megpucolt, felszeletelt gombát hozzáadjuk. A gomba jelentős mennyiségű levet fog ereszteni; amikor ez nagyjából elfőtt, akkor megkínáljuk a félretett tejszínes mártással. Még két percig főzzük-kevergetjük.


Ha ezzel megvagyunk, akkor az elkészült gombás-tejszínes mártást rákanalazzuk (vagy ízlés szerint már eszközzel elhelyezzük) a félretett fogasfilé-darabokon. Az eredmény így egy rakás gombás-tejszínes mártással borított süllőfilé lesz, ezekre rá kell reszelni egyenletesen a 25 dkg sajtot (ami lehet fantáziaszegény módon trappista, de más, hasonló tulajdonságokkal bíró sajt is). Sütőbe kell rakni az egészet, és addig kell nem túl magas hőfokon sütni, amíg a ráreszelt sajt aranybarna színt nem kap.

A végeredmény
Valami ilyesmit kell kapnunk végeredménynek, meglepően finom és szálkamentes halétel. Majonézes krumpli, krokett, mindenféle köret jó lehet mellé.

Mivel ez továbbra is egy horgászblog, és nem kajagyártás a fő profilom, így mindenféle étvágyak helyett sok süllőt kívánok minden kedves horgásztársamnak 😉







Vélemény, hozzászólás?